De Kleur van Pinot Grigio

Mijn eerste kennismaking met wijn was vermoed ik zoals van velen, tijdens de eerste stappen in het uitgaansleven. Je bestelde een droge witte wijn, waarop de retorische vraag volgde; ”met ijs?” Om vervolgens een ijskoud glas wijn voorgeschoteld te krijgen, waarvan bij de eerste slok je maag samen kneep en je de hoofdpijn al voelde opkomen. Laat staan hoe je je voelde “the day after”, als het ondanks de
 zure wijn toch niet bij één glas was gebleven. Voor mij was na een gezellige avond in de kroeg opstaan met een spijker in mijn hoofd, de normaalste zaak van de wereld. Maar inmiddels weet ik beter, voor mij geen huiswijn meer in de kroeg.

PASSIE met de PAPLEPEL INGEGOTEN
Hoe anders heb ik in Italië het kennismaken met wijn gezien. Toen we voor het eerst de kleinschalige ambachtelijke wijnproducent Quinta della Luna bezochten. Het was een prachtige zomerse dag en we werden hartelijk ontvangen door Marco en Monica Vettor, de tweede generatie van het familiebedrijf, opgericht door Claudio Vettor. Het was al een uur of vijf en na de rondleiding in de prachtige cantina werden we gastvrij uitgenodigd door Monica om de wijn te proeven bij haar thuis. Vader Claudio vergezelde ons omdat zijn vrouw bij Monica thuis op de kleinkinderen paste. Op het schaduwrijke terras omringd door de hele familie en spelende kinderen werden de flessen wijn aangerukt.

De kleine van drie werd liefdevol op schoot genomen bij moeder Monica, om de aromatische geuren van de wijn uit het glas op te snuiven. Hij luisterde aandachtig naar de discussie die ontstond tussen zijn moeder en opa over de kleur van de Pinot Grigio, nadat ik de kenmerkende koperen schittering enthousiast had bewonderd. Claudio legde mij uit dat die kleur ontstaat, doordat het bronskleurig schilletje van de Pinot Grigio druif tijdens de vinificatie een periode zijn kleur mag afgeven. Getuigend van de kenmerkende zoektocht van de wijnproducenten om te blijven verbeteren, zo was ook hij nog niet helemaal tevreden over de kleur. Hij mijmerde dat de koperen gloed het volgende jaar toch nog iets intenser moest zijn. Monica riep ontzet tegen haar vader dat ze het daar absoluut niet mee eens was en dat de kleur zo perfetto was. Dat is pas wat je noemt, de passie voor wijn met de paplepel ingegoten krijgen.
Monica, Claudio en Marco Vettor

QUINTA della LUNA
Het wijnhuis met de poëtische naam Quinta della Luna is gelegen in het dorpje San Foca in de Friuli Grave zone. In 1984 kocht Claudio Vettor zijn eerste stuk land, wat nauwelijks geschikt was voor wijnbouw. Ondanks de arme bodem van gravel en stenen hebben zijn grote inzet en het doorzettingsvermogen geleid tot succes. Zijn kinderen Marco en Monica hebben de nieuwe en volledig door 50 hectaren wijngaarden omgeven wijnkelder laten bouwen. Een ambachtelijk familiebedrijf waar met hart en ziel hele mooie wijnen geproduceerd worden, met een prachtige uitstraling en altijd van een bekroonde kwaliteit. De intense aroma’s en mineralen van de frisse en elegante wijnen, verkregen door het unieke territorium, weerspiegelen een wereld geproduceerd door mensenhanden, kleuren en emoties. Op het etiket staan de filosofische woorden van de producent geschreven;

“Als je goed luistert naar de stilte, zul je je realiseren dat er te veel gesproken wordt”.

Claudio Vettor, een man van weinig woorden, maar met grote diepgang.

Facebooktwittermail