Meditatie-wijn van Sara & Sara

De naam van het wijnhuis Sara & Sara zette me op het verkeerde been, ik verwachtte eigenlijk dat hier twee Italiaanse schonen de scepter zwaaiden. Maar niets is minder waar. Sara is de achternaam van de twee jonge broers Alessandro en Manuel, die in de voetsporen getreden van hun vader en grootvader, het kleine familiebedrijf bestieren. Slechts 7 hectaren wijngaarden verspreid over het lieflijke groene heuvellandschap van Savorgnano del Torre. De ligging van het gebiedje, en dat is echt zeldzaam voor mediterrane streken, biedt het perfecte microklimaat voor de productie van passito wijn. Laat dat nu net de grote passie van Alessandro zijn, die met hart en ziel deze ongewone en historische technieken weer nieuw leven heeft ingeblazen.

De superlatieven zeldzaam, uniek en exceptioneel schieten te kort om deze buitengewone wijnen en hun ongewone productie met historische technieken te beschrijven. De exclusieve Picolit uit deze zone, die in het verleden vanwege de schaarse en kleine productie voorbestemd was voor koningen en pauzen, wordt niet voor niets “meditatie-wijn” genoemd.

 

Wat is passito-wijn en wat maakt het nou zo bijzonder?

Passito is de Italiaanse term voor natuurlijk zoete wijn geproduceerd van ingedroogde druiven.
Tijdens het verschrompelen verliezen de druiven vocht en stijgt de concentratie suikers en zuren.
 Dat indrogen kan gebeuren door de geselecteerde rijpe druiven na de oogst enkele weken in kratjes te laten drogen in de buitenlucht of op de nog bijzondere manier, aan de wijnstok. Vanwege het unieke microklimaat, met in het najaar de gunstige combinatie van ochtendmist en warme wind ’s middags, kunnen de druiven later geoogst worden. Als deze omstandigheden zich voordoen, wat niet ieder jaar zo is, blijven de druiven tot december aan de wijnstok en drogen langzaam in totdat de nobele schimmel Botritis Cinerea, de druiven op een positieve manier heeft aantast.

Deze edele rotting, Muffa nobile, verloopt in 3 fases. De 1ste fase heeft geen invloed, maar de 2de en belangrijkste fase zorgt voor positieve veranderingen, wanneer de druiven verschrompelen tot krenten en het suikergehalte stijgt, totdat in de 3de fase de druiven onherstelbaar aantast en onbruikbaar worden. Het vraagt uitzonderlijke kennis van de producent, om het exacte moment van oogsten te bepalen in de 2de fase, net voordat de druiven onbruikbaar worden. Geen dag te vroeg en geen dag te laat.

De voor oogst geschikte druiven worden geselecteerd in de periode vanaf 1 tot 20 december en stuk voor stuk met de hand geplukt, dus niet per hele tros. De ene dag een paar druiven en de daarop volgende dagen de andere druiven die dan rijp zijn. Het is een kostbaar precisie werkje, zeer tijdrovend en arbeidsintensief om de hele oogst binnen te krijgen.

 

Crei, een hemelse creatie

Met een indrukwekkend passie produceert Alessandro Sara ook op deze manier zijn pronkstuk de Crei, “ik creëer” in het Friulaans. Een hemelse creatie, met een betoverende kleur, geur en smaak, die zich kan meten met de meer bekende franse rivaal Sauternes. Deze passie heeft zijn vruchten afgeworpen en is niet onopgemerkt gebleven bij de experts. Om 2 voorbeelden te geven, Crei 2010 heeft in de wijngids Gambero Rosso 2013, de prestigieuze onderscheiding van 3 glaasje en in de wijngids Duemilavini van AIS Sommeliers, 5 druiventrosjes.

Alleen als de weersomstandigheden het toelaten, worden er per jaar maar ongeveer 1000 flessen van 375 ml van dit goddelijke vocht geproduceerd. Het most van Sauvignon en de autochtone Verduzzo Friulano en Friulano druiven rijpt 14 maanden op vaten van Frans eiken en wordt dan ongefilterd gebotteld om nog eens een periode van 6 maanden te rijpen in de fles, voordat je je één van de gelukkigen kunt prijzen om van deze meditatiewijn te mogen genieten.

Inmiddels heb ik heel wat wijnhuizen bezocht en genoten van alle verhalen, rondleidingen en wijnen. Zo ook bij Sara & Sara. Alessandro liet ons zijn unieke wijnen proeven in combinatie met een heerlijke pittige blauwschimmel kaas. Hij vertelde over zijn passito-specialisme en zijn paradepaardje Crei. Voor mij was het met deze Crei, liefde op het eerste gezicht, wat een hemelse smaaksensatie! We werden uitgenodigd om de wijngaarden te bekijken. Maar bij vertrek heb ik me bij de deur omgekeerd om terug te lopen en ongegeneerd mijn glas Crei leeg te drinken.

Facebooktwittermail

Geef een reactie