Chocolademousse met extra vergine olijfolie op een bodempje van salted caramel en mueslikoekjes

Ingrediënten

Salted Caramel:extravergine_Trieste_ROZO_Parovel
100 gr. suiker
200 ml. room
zeezout

Chocolademousse:
100 gr. pure chocolade 70%
60 gr. suiker
30 ml. extra vergine olijfolie Rozò - Parovel
3 eierdooiers
4 eiwitten
zeezout
4 mueslikoekjes
slagroom

Salted Caramel
Besprenkel de bodem van een steelpan met dikke bodem met de suiker, giet er 1 ½ eetlepel koud water bij en verwarm op middelhoge stand tot de suiker gesmolten is. Roer niet maar draai de pan een beetje rond zodat het water zich over de hele bodem uitspreidt. Wanneer de suiker gelijkmatige mooie amber kleur heeft gekregen de pan van het vuur halen en voorzichtig de room toevoegen. Zet de pan terug op laag vuur en roer met een houten pollepel tot de karamel gesmolten is en de saus mooi ingedikt. Voeg een snufje zeezout toe, roer en haal de pan van het vuur.

Chocolademousse
Hak de chocolade fijn en laat in ca. 5 min. au bain-marie smelten in een kom boven een pan kokend water. Roer af en toe. Neem de kom van de pan en voeg de extra vergine olijfolie toe, roer goed door. Klop het eiwit met de helft van de suiker met een mixer ca. 5 min. totdat het glanzende stijve pieken vormt. Klop de eidooiers los met een garde en roer de rest van de suiker erdoor met een snufje zout. Roer de gesmolten chocolade door het eidooier-suikermengsel. Spatel het eiwit snel en luchtig in delen door het chocolademengsel.

Bedek de bodem van de glazen, potjes of coupes met een paar theelepels salted caramel. Daarna een laagje verkruimelde muesli koekjes en vul op met de chocolademousse. Serveer met een mooie dot geklopte slagroom en een heerlijk gekoeld glas Verduzzo Friulano.

Recept van Alessandra Colaci uit Trieste, Friuli Venezia Giuli.

Facebooktwittermail